dijous, 13 de juny del 2013

L'entrevista al metge Felipe Belmonte



Bé, el primer de tot em presentaré. El meu nom es Felipe Belmonte i sóc metge intensivista. Aixó vol dir que sóc especialista en Medicina Intensiva que és aquella àrea de la medicina que s’encarrega del malalt crític, dels malats més greus.

De totes aquestes hem sel.leccionat les següents:
-Quant de temps has tingut que estudiar per ser metge?
La carrera de medicina és una llicenciatura que dura 6 anys. Després d’acabar la carrerar ja es pot treballar com a metge. Però la majoria de la gent sol fer el exàmen MIR que és una especie de oposició per optar a fer una especialitat. Es sol trigar un any més o menys en preparar aquest exàmen. Quan tens la nota del MIR començes a fer l’especialitat que sol durar entre 4 i 5 anys. La de Medicina Intensiva es de 5 anys. Per tant, un total de 12 anys es el que he estudiat.


- Quan operes a algú, en què penses? 
Jo no sóc cirurgià però a la meva especialitat també es fan operacions (traqueostomíes, colocació de tubs pleurals,…) Quan opero em concentro molt en fer les coses amb molta cura per no equivocar-me. S’ha de pensar molt en tot el que has estudiat per fer les coses de la manera adecuada.


- Quina és la funció del metge? 
La funció del metge es intentar curar als malalts amb els coneixements que tenim després de estudiar molt de temps. Primer escoltem alló que li pasa al malalt, li preguntem coses que son importants per poder descobrir el diagnóstic de la malaltía, per saber que es el que provoca els síntomes  i després busquem el tractament adecuat per poder ajudar a que el malalt se cure.


- Per què cada persona té diferent tipus de sang? 
Cada persona té un còdic genétic diferent que heredem del pare i de la mare. Aquest codic genétic surt d’una mescla aleatòria dels gens del pares. Igual que cadascú te un color de ulls o un color de  cabell o un color de pell, cadascú té unes característiques especials a la sang. Aixó sí, tots tenim els mateixos tipos de cèl.lules a la sang: els glòbuls vermells o hematíes, els glòbuls blancs o leucòcits i les plaquetes. 


- És difícil ser metge?  
Ser metge es bastant difícil perquè s’ha d’estudiar molt per coneixer com funciona el cos humà, com es pot posar malalt i que s’ha de fer per a curar-lo. Però es un treball molt gratificant.


- Perquè la sang esté bé, què ha de tenir?
 La sang ha de tenir glòbuls vermells que són les cèl.lules encarregades del transport d’oxigen, els glòbuls blancs que son les cèl.lules encarregades de defensar-nos de les infeccions i les plaquetes que s’encarreguen de evitar que les ferides sagnen molta estona.


- Alguna vegada has fet alguna operació? De què?  
Durant la carrera i el temps de l’especialitat he ajudat a fer operacions però no em dedico a la cirurgía. El que faig amb freqüència es fer traqueostomíes que es fer un forat al coll i colocar un tub per a ajudar al malalt a respirar, colocar tubs de drenatge pleural que es colocar un tub dins del espai que hi ha entre el pulmò i les costelles per treure líquit que s’acumula anòmalament, fer trépans, que es forardar el cràni per treure sang del cervell i colocar cables per mesurar coses dins del cervell,…


-
El teu primer dia de treball, què vas sentir? Estaves nerviós? 
El primer día de treball estava molt nerviós, i em feia una mica de por equivocar-me i fer les coses malament perquè aixó es perillós per al malalt. Però tot va surtir bé.


- Has tingut molt de pacients últimament? 
Sí, sempre tenim molts pacients i hi ha molt de treball.


- Com és el teu dia a dia a l'hospital?
Al matí tot el equip de metges de la UCI ens reunim i parlem dels malalts, de com estàn evolucinant i de que pensem que s’ha de fer per a que es curen ràpidament. Després anem a veure els malalts i els fem les probes necesaries per veure com va la cosa. Després canviem el tractament quan es necesari i anem veient com evoluciona la cosa. Quan acaba el matí ens tornem a reunir per a tornar a parlar de com evolucionen els malalts. De 5 a 8 dies al mes ens quedem de guardia i pasem 24 hores al hospital tractant als malalts, ingresant a la UCI els que estàn pitjor i treballant molt dur. Es molt cansat. Però el hospital no tanca mai i sempre hi ha varis metges treballant.



Felipe té estem molt agraïts per la teva contestació a les nostres preguntes. La classe tenia moltes ganes de preguntar-li a un metge "de veritat" coses series.
Gràcies. 
Ens ha agradat molt.  

1 comentari:

  1. Felipe moltes gracies per dedicar una mica del teu temps per contestar a les nostres preguntes.
    Ja he apres algo mes de la teva profesio i del cos huma.
    Joan Campillo Grau (3er. A)

    ResponElimina

Tots els comentaris que es realitzin no seran publicats al moment. Per seguretat, abans seran revisats per a la seva aprovació.

Todos los comentarios que se realicen no serán publicados al instante. Por seguridad, antes serán revisados para su aprobación.