dijous, 2 de novembre del 2017

L'edat Antiga: Les 4 grans civilitzacions

Bones a tots súper Einsteins!

Com sabeu, estam aprenent moltes coses de l'edat Antiga. Sabem que va començar amb l'inici de l'escriptura, i que va acabar amb la caiguda de l'imperi Romà. 

A més, sabem que dins de l'edat Antiga hi va haver quatre grans civilitzacions: Mesopotàmia, l'antic Egipte, l'antiga Grècia i l'antiga Roma. 

En aquest post, veurem tres característiques principals de cada gran civilització: Quin territori ocupaven? Com s'organitzaven? Quines construccions van sorgir? 


Mesopotàmia: 

Va ser una regió situada entre els rius Eufrates i el Tigris. 


S'organitzaven en forma de 4 grups de persones. El que governava era un rei, seguit del grup dirigent (on hi havia sacerdots, comandants de l'exèrcit i grans propietaris i comerciants), persones lliures (on hi havia camperols i ramaders, mercaders, artesans, etc.) i finalment hi havia esclaus. 


Les principals construccions que trobem a Mesopotàmia són els temples i ziggurats. 


Antic Egipte: 

Va ser una civilització del nord-est d'Àfrica que es va desenvolupar al voltant del curs mitjà i baix del riu Nil, en el territori que ara ocupen els actuals estats d'Egipte i el nord del Sudan. 


S'organitzaven de forma jeràrquica en 7 esglaons: Al damunt de tot, hi havia el faraó, el seguien els nobles, els soldats, els escribes, els comerciants, els artesans i finalment els esclaus.

Les principals construccions que sorgiren a l'Antic Egipte varen ser les esfinx i les piràmides. 


Antiga Grècia:

Parlem d'una civilització tricontinental, que inclou l'Orient Mitjà, Egipte i una petita àrea de l'Europa del Mediterrani oriental. No sols incloïa la península geogràfica de l'actualitat, si no diverses zones que varen ser colonitzades pels grecs, com Xipre, Creta i les illes del mar Egeu, la costa occidental de Turquia, la península itàlica, les Illes Balears, la costa mediterrània de la península Ibèrica entre d'altres. 

S'organitzaven en Ciutadans (civils, polítics, militars i justícia), No Ciutadans (estrangers i membres de colònies), i finalment els esclaus.  


L'antiga Grècia és famosa per les seves construccions, ja que es van construir temples, teatres i diversos edificis d'utilitat pública i social, com les àgores o els estadis. 
Partenó d'Atenes

Teatre grec a Epidaure

Antiga Roma:

Aquesta civilització sorgí de la ciutat-estat de Roma, i va acabar controlant la major part del Mediterrani i de l'Europa Occidental. 
En aquest mapa veiem com va anar augmentant el territori Romà amb el pas del temps. 

L'antiga Roma s'organitzava de forma senzilla: Governava un emperador, i el seguien els patricis (eren com els nobles), els plebeus i finalment els esclaus.


Les construccions de l'antiga Roma són una de les característiques principals de la seva època, ja que feren grans i sòlides construccions que avui en dia encara es conserven. Es van construir temples, teatres, coliseus, aqüeductes (servien per transportar l'aigua), etc. 
Coliseu Romà

Aqüeducte de Segovia

Ànims! Espero us agradi tota aquesta informació. Fins aviat Einsteins!




4 comentaris:

  1. Hola Cristian sóc Rayco gràcies per posar això al bloc m'ha facilitat els deures.Gracies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Rayco. No m'has de donar les gràcies. Ànims i a seguir així!

      Elimina
  2. Hola soy rocio.christian en el mapa hay,que colorear egipto..hay q,hacer algo mas?
    Gracias

    ResponElimina
    Respostes
    1. Buenas Rocío. Perdón por no contestar en su momento. En la parte del mapa solo se tenía que pintar el territorio que ocupaba la antigua civilización. Por la parte de atrás, poner las construcciones típicas y como se estructuraban socialmente.
      ¡Un saludo!

      Elimina

Tots els comentaris que es realitzin no seran publicats al moment. Per seguretat, abans seran revisats per a la seva aprovació.

Todos los comentarios que se realicen no serán publicados al instante. Por seguridad, antes serán revisados para su aprobación.