dimecres, 17 de febrer del 2021

Jocs tradicionals eivissencs: A conillet magar magar i Al bull

A CONILLET MAGAR MAGAR

Avui hem après a jugar a conillet magar magar. Hi poden jugar tants de jugadors com siguin. Es comença fent pedreta o passes per saber qui para. El qui para es tapa els ulls en un lloc determinat, contra una paret o una porta, generalment; aquest lloc és delimitat i rep el nom de “mà” o “a mà”; el qui para es posa a comptar fins a un número determinat —10, 20, 25, depèn del que s'hagi decidit en començar el joc—, mentre els altres s'amaguen.

En acabar de comptar, els ha de buscar. Els que estan amagats han d'intentar arribar a mà i salvar-se, sense que el que para els vegi, i dir “a mà”. En el joc següent, pararà el qui no s'hagi salvat. Si s'han salvat tots, pararà el mateix. I si n'hi ha alguns que s'han salvat i altres que no, pararà el primer que no s'hagi salvat.






AL BULL

També hem jugat al bull. És un joc eivissenc de persecucions. Per jugar al bull calia tenir una pilota petita de pedaç o de goma, i hi jugaven molts d'al·lots, com més millor, de sexe masculí. Tots els jugadors estaven amuntegats i un d'ells, qualsevol, tirava la pilota a l'aire i cridava “al bull!”. Quan un podia agafar la pilota, la tirava amb tota la seua força contra els altres, que fugien tan de pressa com podien. L'agafava un altre i feia igualment. I així continuava el joc mentre no es cansaven.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tots els comentaris que es realitzin no seran publicats al moment. Per seguretat, abans seran revisats per a la seva aprovació.

Todos los comentarios que se realicen no serán publicados al instante. Por seguridad, antes serán revisados para su aprobación.