diumenge, 4 de desembre del 2022

Manipulam la digestió

Aprofitant que a Naturals hem estudiat l'aparell digestiu, com a activitat de síntesi, vàrem recrear el procés de la digestió amb material casolà. Els dies anteriors vàrem parlar i decidir què ens faria falta per fer la proposta. A continuació, us explicam breument tot el muntatge.

En primer lloc, amb les dents (forqueta) arrancam un bocí de menjar i l'introduïm a la boca (abeurador). Llavors les dents, amb l'ajuda de la saliva (aigua) produïda per les glàndules salivals (got) trituren el menjar (bocins dels nostres esmorzars) fins a fer-ne una massa més fluixa.






A continuació, amb l'ajuda de la llengua (cullera) el menjar passa cap a la faringe i l'esòfag (embut), per arribar a l'estómac (calça petita). En aquesta fase, els sucs gàstrics produïts per l'estómac comencen a desfer la massa d'aliments en nutrients.





Des de l'estómac passen cap a l'intestí prim (calça llarga de color clar) on, amb ajuda de la bilis produïda per la vesícula biliar -que es troba al fetge- i el suc pancreàtic produït pel pàncrees, es seguirà digerint fins a arribar a aconseguir nutrients essencials, que són absorbits per les parets de l'intestí prim i passen a la sang per repartir-se per tot el cos (plat groc).



Un cop la massa restant ha recorregut tot l'intestí prim, passa cap a l'intestí gros (calça obscura mitjana) on s'acumulen les substàncies de rebuig.



Quan aquestes substàncies arriben al final de l'intestí gros i n'hi ha una certa quantitat, són expulsades cap a l'exterior a través de l'anus en forma d'excrements.


Aquí podeu veure l'organització final en forma d'esquema del muntatge de cada grup:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Tots els comentaris que es realitzin no seran publicats al moment. Per seguretat, abans seran revisats per a la seva aprovació.

Todos los comentarios que se realicen no serán publicados al instante. Por seguridad, antes serán revisados para su aprobación.